Häromdagen när jag väntade på däckbyte hos den trevlige innehavaren av däckfirman i gamla stationen i Norberg, tog jag en fikapaus på Elsa Andersson konditori. Det är rätt skönt att sitta där en vardag på förmiddagen när det knappt är några gäster. Och ta sig en godbit.
Elsa Andersson har funnits i nästan hundra år (nuvarande lokalen införskaffades 1916) och är en central plats för det sociala livet i Norberg (vid sidan av tacokvällar på Portan…:) ). Som jag har skrivit tidigare så är det nya Evelyns Bageri också ett trevligt fikaställe, men Elsa Andersson är något helt annat så det är svårt att jämföra. Det är som att flytta in i en annan tid när man går i de välbevarade gamla rummen och sätter sig vid något bord som har stått där länge.
Bakverken är fantastiska och det finns alltid något man blir sugen på. Det enda som skulle behöva utvecklas är kaffet med lite bättre bönor och gärna pressokannor och även ”moderna” fenomen som riktig espresso. Det kanske inte passar in i miljön, men det handlar om att maximera den kulinariska njutningen när allt annat är så fint på Elsas, tycker jag. Det är en hel del turister på helgerna som fikar på Elsa Andersson när de passar på att göra ett stopp i Norberg. Men andelen Norbergsbor som träffas och snackar en stund är också ganska stor.
Jag tog några bilder då, som är anpassade så som det kunde ha sett ut om man hade plåtat när konditoriet var nytt:
Här är bilder i modernare stil
[…] de goda bakverk som serveras och miljön i den gamla delen av huset gammal och fin. Jag har skrivit lite mer om Elsa Andersson på min sajt om […]